OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Vil du svare på en kort brukerundersøkelse?

Dine svar er god hjelp i videre utvikling av Nordland i tall! 

Åpne spørreskjema

Du er her:

Samenes nasjonaldag

6. februar er samenes nasjonaldag. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. 

Læhkoeh biejjine! Vuorbbe biejvijn! Lihkku beivviin! Vuärrbe bejvijn! Lïhkkuos biejvieb! 

Det samiske Nordlánnda

Kart som viser utbredelsen av samiske språk.  - Klikk for stort bildeS = sørsamisk, U = umesamisk, P = pitesamisk, L = lulesamisk, N = nordsamisk, E = enaresamisk, Ø = skoltesamisk (østsamisk), A = akkalasamisk, K = kildinsamisk, T = tersamisk. Kilde: Store norske leksikon. Lisens: CC BY NC SA 3.0

I Nordland snakkes hele 5 ulike samiske språk; sør-, ume-, pite-, lule- og nordsamisk. I 2020 var det 35 elever i grunnskolen i Nordland som hadde samisk språk som opplæringsmålform.

Det finnes ikke statistikk over hvor mange bosatte i fylket som har samisk-etnisk tilhørighet. Samiske kulturminner og stedsnavn med samisk opprinnelse dokumenterer spor av samisk befolkning over hele fylket. 5 kommuner i Nordland, samt Nordland fylkeskommune, har innført offisielle tospråklige kommunenavn (Kilde: SSB). 

Nordland reinbeiteområde er ett av seks samiske reinbeiteområder i Norge. Nordland reinbeiteområde er delt inn i 12 reinbeitedistrikt. Antall rein i vårflokk i Nordland økte i perioden 2000-2010, men har etter dette gått noe nedover.

Det finnes dessverre lite tilgjengelig statistikk om samiske forhold i Nordland, men her er lenker til det som er tilgjengelig i Nordland i tall: 

Samiske barnehager     Samisk i grunnskolen     Reindrift

Kunnskap om samiske forhold

Statistisk sentralbyrå har en samling statistikk om samiske forhold. Statistikken er i hovedsak geografisk basert og omhandler et utvalg kommuner og delkommuner som etter gitte kriterier er definert som samiske bosettingsområder. 

I tillegg finnes en rapportserie som heter “Sámi logut muitalit / Samiske tall forteller”. Den inneholder kommentert samisk statistikk om utvalgte tema og sammenstilles av Faglig analysegruppe for samisk statistikk. 

Folkehelseundersøkelsen i Nordland i 2020 viste at den samiske befolkningen i fylket i gjennomsnitt skårer lavere enn befolkningen for øvrig, spesielt innen diskriminering, helse, livsstil, levekår og livskvalitet. 

Samiske forhold (SSB)     Samiske tall forteller     

Folkehelseundersøkelsen - tilleggsrapport om samisk og kvensk/norskfinsk befolkning

Hele Nordland snakker

De samiske språkene er på UNESCOS liste over språkene som fryktes utryddet om noen få generasjoner. “Hele Nordland snakker” er en kampanje med formål om å øke engasjementet og interessen rundt samiske språk, og på den måten bidra til økt innsikt, økt forståelse og økt synlighet for problemstillingene knyttet til dette. 

Besøk nettsiden helenordlandsnakker.no

Og til slutt: Hvis du lurer på hva som står på samisk i starten av denne artikkelen så er det gratulerer med dagen på de fem samiske språkene som snakkes i Nordland:

  • Sørsamisk: Læhkoeh biejjine
  • Lulesamisk: Vuorbbe biejvijn
  • Nordsamisk: Lihkku beivviin
  • Pitesamisk:  Vuärrbe bejvijn
  • Umesamisk:  Lïhkkuos biejvieb