OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Vil du svare på en kort brukerundersøkelse?

Dine svar er god hjelp i videre utvikling av Nordland i tall! 

Åpne spørreskjema

Du er her:

Hvor godt treffer befolkningsframskrivinger?

En befolkningsframskriving beregner framtidens befolkning. Denne beregningen baseres på folketall per 1. januar delt inn etter kjønn og alder, samt forutsetninger om hvordan fruktbarhet, dødelighet, innenlands flytting, innvandring og utvandring vil utvikle seg framover.

Framskrivingsmodellen er en forenkling av virkeligheten. SSB anbefaler derfor brukere å lese seg opp på modellens virkemåte og forholde seg aktivt til resultatene

Framskrivingsresultatene er usikre

Befolkningsframskrivingene søker å anslå befolkningen for en periode man ikke har data for – framtiden. Man vet mye om kommunenes befolkning på kort sikt. De fleste av oss vil være ett år eldre til neste år og bo på samme sted. På lengre sikt er det større usikkerhet. Befolkningsframskrivingene for kommunene bør derfor tolkes som tendenser.

Endringer i metode

Før 2020 ble folkemengden framskrevet for 108 framskrivingsregioner, for deretter å bli brutt ned til kommunene. Fra 2020-framskrivingen benyttes en modell som framskriver på kommunenivå. I tillegg benyttes nå en metode som gir mer stabile resultater for kommuner med liten befolkning.

Les mer om metodikken som legges til grunn i SSBs rapport om befolkningsframskrivinger for kommunene 2024 (lenke nederst på siden).

Befolkningsutvikling og -framskrivinger for Nordland

I visualiseringen under kan du sammenlikne historisk befolkningsutvikling og befolkningsframskrivingene fra perioden 2008-2024. Det vises tall for fylket, kommuner, regioner og etter sentralitetsklasse. Husk at metoden for framskrivingene ble endret fra om med 2020-framskrivingen.

For noen kommuner ser man at framskrivingene har truffet ganske bra med det som ble den faktiske utviklingen, mens for andre kommuner er det større avvik og dels store forskjeller mellom framskrivingene. For mange kommuner ser man også at framskrivingene treffer best på kort sikt, men at avviket til faktisk befolkningsutvikling blir større over tid.

Justering ut fra kunnskap om lokale forhold

Framskrivinger kan forbedres ved å gjøre justeringer basert på kunnskap om lokale forhold som det ikke er tatt høyde for i modellen. Dette kan for eksempel være kunnskap om framtidige næringsutbygginger, samferdselsprosjekter, nedleggelser av militærbaser, mm.

SSB har utviklet en veiledning for hvordan man kan gjøre justeringer i befolkningsframskrivingene for kommunene. Se lenke nederst på siden.