Areal og bosetting i Nordland
Nordland fylke har et areal på totalt 38154,7 km², og er med det Norges fjerde største fylke i areal. Omtrent 1 % av fylkets areal er bebygd, og av dette opptar transport, telekommunikasjon og teknisk infrastruktur den største andelen, fulgt av boligbebyggelse.
Det finnes ikke gode nok historiske data til å tallfeste endringer i arealbruk, nedbygging av naturen og konsekvenser av arealbruksendringer. Arealregnskap Nordland 2023 er et første skritt på veien mot et bedre kunnskapsgrunnlag om endringer i bruk av fylkets arealer.
Nordland er blant fylkene med lavest befolkningstetthet, med omtrent 7 innbyggere per km². Lofoten er den regionen med klart høyest befolkningstetthet i fylket. I underkant av 3 av 10 i Nordland bor i spredtbygde strøk. Folkemengden øker i tettbygde strøk, og minker i spredtbygde strøk.
Vernet areal
Nordland har 8830 km² med vernet areal, i totalt 260 verneområder. Nasjonalparkene utgjør omtrent 2/3 av det vernede arealet.
Strandsone og vassdrag
Antall bygninger i strandsonen og langs vassdrag i Nordland øker fra år til år. Parallelt med dette reduseres potensielt tilgjengelig areal i disse områdene. De fleste søknader om nye bygninger i strandsonen innvilges, men nærmere 80 % innvilges med dispensasjon fra plan.
Omdisponering av dyrka jord
Siste tre år er det omdisponert totalt 1121 dekar dyrka og dyrkbar jord til andre formål enn landbruk i Nordland. De vanligste formålene er omdisponering til næring og boligbebyggelse. Samtidig er det en tydelig trend for at omdisponering av dyrka jord har gått betydelig ned siden 2021 i Nordland.
Planlegging i kommunene og fylkeskommunen
Omtrent halvparten av kommunene i Nordland rapporterer at kommuneplanens arealdel er vedtatt etter år 2015. Noen flere har vedtatt kommuneplanens samfunnsdel etter 2015. 35 kommuner rapporterer at kommunen har vedtatt handlingsdel til kommuneplan, og at økonomiplan inngår i handlingsdel til kommuneplan.
Nordland fylkeskommune har vedtatt 4 regionale planer i perioden 2020-2023. Gjeldende regionale planstrategi ble vedtatt i 2021.
Plan- og byggesaksbehandling
I perioden 2020-2023 ble 21 kommune(del)planer og 74 reguleringsplaner møtt med innsigelse. fra en eller flere innsigelsesmyndigheter. Miljøvernhensyn og plankrav er de vanligste begrunnelsene brukt for innsigelse.
Nordland fylkeskommuner har behandlet totalt 1006 kommunale planer (kommune(del)planer, detaljreguleringer og områdereguleringer) i perioden 2020-2023. I alt ble det gitt innsigelse til 30 av disse. Nordland er blant fylkeskommunen med lavest andel behandlede planer hvor det ble gitt innsigelser.
Kommunene behandler mange søknader som krever dispensasjon fra vedtatt plan. De vanligste begrunnelsene for dispensasjonssøknader i Nordland er strandsonen, planfaglige hensyn og landskap. De siste årene har Nordland fylkeskommune frarådet mellom 1 og 4 prosent av dispensasjonssøknadene etter plan- og bygningsloven som er oversendt fra kommunene. Nordland er blant fylkeskommunene med lavest andel frarådede dispensasjonssøknader.